Nice to meet you

2021.08.25

Ismerkedjünk meg otthonunkkal és fedezzük fel a változtatás lehetőségeit a falak között!


Minden felújítás alapfeltétele, hogy jól ismerjük azt a helyet, ahol élünk vagy ahol szeretnénk élni. Vajon tisztában vagyunk-e az ablakok méretével, a vízvezeték állapotával, az aljzat felépítésével? Ha némileg megismerjük az alaprajzot, az épület korát és környezetét, hamarabb fogjuk elérni a kívánt végeredményt. Ha anyagi lehetőségeink korlátozottak, akkor is minden szempontból megéri hosszú távú tervet készíteni és az alapvető feladatokkal kezdeni. Erre azért van szükség, hogy a végeredmény komfortossá váljon! Mindegy, hogy az fél év, egy év vagy négy év alatt teljesül.

Alkossunk egy keretet és ebbe illesszük bele elképzeléseinket! Miért? Nagyon hasznos a határozott elképzelés a megvalósítás folyamatában, hogy tudjuk és lássuk előre, mi az, amit akár mi magunk is elvégezhetünk és mi az, amihez elengedhetetlen a szakember munkájának megrendelése.

Ahhoz, hogy jól körbejárjuk az előkészítő munka lépéseit meg kell ismerkednünk az ingatlan szerkezeti felépítésével. Az emberek többsége nem foglalkozik ezzel a résszel. Ez érthető, hiszen addig, amíg nincs szükség nagyobb változtatásra miért is érdekelne e témakör. Természetesen csak a főbb szerkezeti elemeket kell picit körbejárnunk, hiszen mi magunk nem házat szeretnénk építeni, csak az átalakítási munkálatokat elvégezni/elvégeztetni. Minden háznak van alapja, nyílásokkal tagolt külső és belső fala, egy vagy több szintje, s végül tetőzete. A tető súlyát nagyrészt a ház külső falai hordozzák. A külső falak tartják a közöttük átívelő födémeket, de a teherhordó szerepet részben a belső falak is átveszik.

kép forrása Pinterest

A szerkezeti változtatásoknál arra kell nagyon figyelni, hogy mely belső falaknak van teherhordó szerepük, s melyeknek nincs. A teherhordó falak általában vastagabbak, (kb. 30cm, 40cm széles) a válaszfalak pedig keskenyebbek (10cm, 20cm széles). Amennyiben a teherhordó falon szeretnénk változtatni, akkor ezt feltétlenül szakember bevonásával végezzük! A válaszfalakkal ilyen probléma nincs, ezek nem töltenek be "fontos" szerepet, hiszen nem tartanak semmit. Amennyiben az ingatlanunkban fa padló van, a padlódeszkák iránya alapján könnyen eldönthetjük, mely belső falak szerkezetiek. Ehhez mellékelem ezt a rajzos ábrát:

Összegezve: Bérmiféle szerkezeti munkához építész, belsőépítész, statikus szakértelmére van szükség!


Ebben a blog bejegyzésben egy olyan lakást mutatok be, ami az 1950 - es években épült tégla építésű társasházi lakás. Ennek a típusnak a felújítására irányulnak a javaslataim. (Hozzá kell tennem, hogy minden esetben alaposan meg kell vizsgálni a körülményeket, mert minden ház más és más "izgalmakat" rejthet.)

Olyan alapvető feladatokat osztanék meg, ami véleményem szerint elengedhetetlen, ha átalakításon gondolkozunk és a későbbiekben élvezni szeretnénk az otthonunk légkörét!

  • Aljzat

Családi házak esetében tudjuk, hogy a betonréteg alatt föld van, de a régebben épült emeletes házaknál, az aljzat feltárása után több formában valósulhat meg az átalakítás:

- száraz aljzat kialakítása (új párnafára helyezett osb lap)

- régi parketta alatti párnafa felújítása, majd a parketta újra rakása

- könnyű (pl: perlit vagy polisztirol) betonréteg kialakítása (ebben az esetben érdemes egy statikus szakvéleményét kikérni a felhordható mennyiség miatt)

- lépésálló nikecell lerakása

Vegyük számításba, hogy a régi parketta alatt nagyobb mennyiségű salak is található. Ennek egy része vagy az egész felszedhető, amit veszélyes hulladékként szállíthatnak el, sajnos ebből adódóan a költsége is magasabb. Minden, amit érdemes még tudni, azt ezen az oldalon olvashatod.

Sok hasznos információt olvashatsz még a könnyített betonról/könnyűbetonról ezen az oldalon.

  • Falban futó vízvezetékek

Emeletes házak esetében jó, ha tudod, hogy a vízszintesen falban futó csövek a lakáshoz tartoznak, amik pedig függőlegesen futnak, az a társasházhoz. Első és talán legfontosabb egy olyan csap kialakítása, amivel a lakásban elzárhatjuk a vizet. Sajnos még mindig van olyan lakás, ahol ezt nem építik ki. Pedig így nem a ház fő csapját kellene elzárni, ha a lakáson belül bármi probléma adódna. Ennek kialakítását javaslom, mint ahogy ezzel egyidejűleg a falban futó csövek állapotának felülvizsgálatát is. Sokan már csak akkor gondolnak a vízvezetékek cseréjére, ha komolyabb baj történik. Pedig egy lakás felújítása alkalmával könnyebben orvosolható a probléma és a későbbiekben elkerülhető a kellemetlenség. Pl.: Ha azt tapasztalod, hogy nehezen jön a csapból a víz, azaz gyenge a nyomás, akkor a csövekben sokáig nem járt megfelelően a víz, ezért koszos, rozsdás stb. lehet a belseje.

  • Elektromos hálózat

Régen alumínium vagy vászon szigetelésű vezetékek futottak a falban. Ez mára már nagyon veszélyes! Gondoljunk csak bele, egyre több elektronikai eszközt használunk, ezért egyre több elektromos árammal terheljük az otthonunkat, amihez megfelelő vezetékek szükségesek! A hálózat kihasználtsága és leterheltsége legalább az ötszörösére nőtt. Nagyon veszélyes lehet például, ha nem figyelünk arra, hogy egy régi alumínium vezetéket rézzel párosítunk. Ez igen komoly veszélyt jelenthet. Érdemes saját lakásunk elektromos hálózatát 9-10 évente felülvizsgáltatni a megfelelő szakemberrel. Mindenkinek azt javaslom, hogy ez legyen alapvető feladat az elvégzendő munkák listáján. Áthuzalozás, átvezetékelés, konnektor csere stb.

  • Fűtés

Manapság általában úgy veszünk lakást, hogy a fűtés természetesen már megoldott. Azonban! Itt is tapasztalom azt, hogy meggondolatlanul alakíttatnak ki különböző fűtő berendezéseket. Tegyük fel, hogy régen egy társasház házközponti fűtéssel épült. A központi fűtő berendezés meghibásodott és nem tudták a javítást elvégezni. A lakóközösség lakásonként egyénileg oldja meg a problémát, tehát egyénileg tervezteti meg, hogy milyen típusú fűtést szereltet be. Ezzel önmagában még nincs is probléma, hiszen kivitelezhető, de sokan ilyenkor elfelejtik felmérni a ház állapotát is. - Vagyis, nem ismerkednek meg kellőképpen azzal az épülettel, ahol komfortosan szeretnének majd élni vagy érték és időtálló ingatlant szeretnének létrehozni. - Adott egy hőszigetelés nélküli, régi nyílászárókkal, régi öntvény radiátorokkal felszerelt lakás, ami földszinti elektromos hálózata nem felújított és alul pincehelység is van. Ajánlás útján egy kisebb teljesítményű elektromos fűtőkazánt szerelnek be, hogy legyen valamilyen fűtés. Ha összeadjuk ismereteinket sajnos arra a következményre juthatunk, hogy a fűtés számla meglehetősen drága lesz, cserébe a lakás pedig rettentő hideg. Arról nem is beszélve, hogy az elektromos hálózat terhelése miatt feszültség alakulhat ki. Az elektromos kazán beépítése lehet jó megoldás, de kizárólag jól szigetelt és korszerű elektromos hálózattal ellátott épületben.


Akár lakás vásárlás előtt állsz, akár már a meglévőt újítanád kedvedre, ezek azok az alappillérek, amiket nem hagyhatsz figyelmen kívül. Ha fordítasz ezekre a pontokra egy kis figyelmet, akkor nemcsak az ingatlanod értékét növeled, de a saját komfortérzetedet is. Hiszen meglévő otthonunkat összefüggő egészként kell szemlélnünk, nem pedig külön álló részként.