Home Sweet Home

2021.07.08

Ebben a hihetetlen ingatlan vásárlás és felújítás dömpingben, ahol "vadászni" kell a hozzáértő és megfelelő szakembereket, sokan feladják vagy bele sem kezdenek a munkálatokba. Pedig az OTTHON, amit mindenki saját stílusára és kényelmére szabna, igenis megéri a fáradságot és a küzdelmet. Ne csak sóvárogjunk utána az internetet bújva, hanem vegyük kezünkbe az irányítást!

Ehhez szeretnék segítséget nyújtani saját tapasztalataimból merítve, ötleteimet és lakberendezői tudásomat átadva. Remélve, hogy a segítség elér azokhoz, akiknek szükségük van rá. 

A Pinterest vagy a youtube csatornák széles skálán kínálnak számunkra megannyi ötletet és lakberendezési tippeket. Felmerül a kérdés, hogy a megnyerő kép az, ami tetszik vagy maga a stílus is a mi ízlésvilágunk?

Így el is érkeztünk az első és szerintem a legfontosabb kérdéshez, amit én - mint lakberendező - szeretek már az elején tisztázni és átlátni. Hiszen minden egyes térszervezés az ügyfél igényeit kell, hogy szolgálja. Amikor sokan segítségért fordulnak egy belsőépítészhez vagy lakberendezőhöz, úgy érzem a teljes "káoszt" kell rendszerezni és az egyéni stílust kell irányba állítani.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert egy rövid beszélgetés után számomra mindig sikerül az adott kliens igényeit és személyiségét annyira megismernem, hogy később az ötletek leszűkítésével már könnyű dolgunk legyen. Azonban, ha úgy döntesz nincs szükséged segítségre, én mindenképp arra bíztatlak, hogy vegyél elő egy papírt és tollat, majd írd le, helyiségekre lebontva azokat a főbb stílusjegyeket, szokásokat, alapvető igényeket, amikből nem engedsz! Ezen a vonalon elindulva meglátod, később könnyebb dolgod lesz.

Sokat segíthet még a helyzetünkön, ha felmérjük és lerajzoljuk (akármilyen egyszerű módon is) a teljes méretezett alaprajzot. Érthető és átlátható jegyzetekkel tűzdeljük meg, ami jól jön a tájékozódásban. Fontos! Ha falakat mozgatunk, mindenképpen kérjük szakember segítségét, mert ehhez elengedhetetlen, hogy szakszerűen legyen megtervezve és lerajzolva az adott átalakítás. 

Általam válogatott 10 "hívószó", ami segít a tervezésben és a megfelelő tér kialakításában:
 1. A lakás adottságainak pozitívumai és negatívumai
 2. Felesleges ajtók, bejáratok
 3. Hol jelenhet meg a zsúfoltságérzet?!
 4. Helységek funkciói (a funkció ütközés elkerülése végett)
 5. Közösségi tér kialakítása
 6. Természetes fény "beengedése"
 7. Mesterséges fényforrások jól átgondolt helye
 8. Elég meleg, elég hűvös?!
 9. Időtálló megoldások
 10. Megfelelő burkolatok kiválasztása
Van az a helyzet, amikor kompromisszumot kell kötni, mert nem elegendő az adott tér, vagy éppen túl kevés a természetes fény. Ilyen esetben a praktikusság és a személyes igények követése legyen az irányadó. 

Egy igen elcsépelt, de véleményem szerint is fontos dolgot felejtenek el sokan. Mégpedig: "Ismerd meg önmagad azért, hogy megismerhesd és irányíthasd a sorsodat!" Így megismered lakberendezési személyiségedet is. Ha nyitott vagy az angol nyelvű oldalak böngészésére, úgy ajánlom ezt a rövid kis videót, ahol arról beszélgetnek miért fontos a saját stílusunkat megismerni! Tippeket kaphattok például arra, hogyan válogass jól a sok pinterest és instagram képek között úgy, hogy ne vessz el a kínálkozó mennyiségben.


Amikor kialakult az összkép és a terveidet is papírra vetetted, jöhet a meghatározott "budget" - pénz keret - amit szeretnél erre fordítani. Ha kevesebb összeget fordítanál a felújításra/átalakításra, akkor azt javaslom semmiképpen se az instagram celeb világa által reklámozott termékeket és platformokat célozd meg. Ebben az esetben ugyanis - tisztelet a kivételnek - nem a legolcsóbb darabot fogod megvásárolni. Ezt akkor lehet látni igazán, ha egy-egy termék hivatalos nevét, kódját, cikkszámát beírod a google keresőjébe és kibővíted a külföldön is fellelhető webshopokra. Rengeteg olyan terméket fogsz találni, amik megegyeznek és adott esetben még postaköltséggel is kevesebb lesz a végösszeg. Amit még ajánlok:

 • Elektronikai cikkek megvásárlása olcsóbban. Szépséghibás, ám minőségében kifogástalan termékeket vásárolhatsz electro outlet üzletekben. Személyes kedvencem, ami Magyarországon is egyre több helyen megtalálható a grx outlet vagy a műszaki áruházak outletje.
 • Bútorok esetében facebookon található például olyan csoport, ahol home staging-hez használt darabokat értékesítenek. Ebben az a jó, hogy ezek a szőnyegek, bútorok, kiegészítők vagy egyéb lakberendezési tárgyak néhány fotózás kellékei voltak csupán.
 • Nem utolsó sorban hihetetlen nagy trendje van a régiségeknek és antik daraboknak. Igazi kincsekre lelhetsz az interneten, de a bolhapiacok látogatása során is. Ha a kiválasztott termék, kisebb újításra szorul és kézügyességed is adott a feladathoz, akkor ne feledd, hogy sok DIY videóból néhány pillanat alatt egyedi stílusúra alakítható a választott tárgyat. 

Természetesen abban az esetben ha nagyobb mennyiségű pénz keret áll rendelkezésre, könnyebb dolgod lesz! Viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy egyre több helyen lehet rettentő drágán, rossz minőségű termékeket vásárolni. Mert a pénz, abban az esetben is könnyen elfogy, ha sok van belőle nem beszélve arról, hogy a minőségében gyenge, használhatatlan, majd később javításra szoruló darabok idegeskedést és újabb anyagi ráfordítást vonzanak maguk után. Tehát ne légy naív és előzd meg az esetleges problémák kialakulását. Fontos a minőségi utánajárás! Az internetes vélemények átolvasása, ismerősök tapasztalatainak meghallgatása, szakember véleményének kikérése stb. 


Nem vagyok híve a "hályogkovácsolásnak" ezért minden esetben az alapok megismerésére bíztatnék mindenkit. Mit is jelent ez? Ne kezdjünk bele úgy stílusváltásba vagy átalakításba, ha a nyílászárók, aljzat/padló, vízvezeték vagy villanyvezeték nincs megfelelően kialakítva és felülvizsgálva. Ezek nagyon fontos és elengedhetetlen elemei a komfortos otthon meglétéhez! 

» Képek forrása: Pinterest